Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού – 08/04/23 «Τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα μέσα στο χρόνο», Υπεύθυνη: κα. Αργυρώ Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός.

Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού – 08/04/23 «Τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα μέσα στο χρόνο», Υπεύθυνη: κα. Αργυρώ Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας Σπάρτης διοργανώνουν πέντε Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού για το διάστημα απο 04 Μαρτίου 2023 έως 29 Απριλίου 2023.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και το πρόγραμμα των εργαστηρίων είναι το εξής:
 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ, 10:00 – 12:00
«Γνωριμία με την τέχνη της Αγιογραφίας», Υπεύθυνη: κ. Σταματική Φλώρου, Απόφοιτος Σχολής Αγιογραφίας Ι.Μ.Μ.Σ
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές που διέπουν την τέχνη της αγιογραφίας, τα ρεύματα και τις τεχνικές της, καθώς και να δημιουργήσουν τη δική τους εικόνα. Θα επισκεφθούν νοερά τους Ιερούς Ναούς του Βυζαντινού Μυστρά, όπου η τέχνη της αγιογραφίας άφησε το στίγμα της και χάρισε πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, 10:00 – 12:00
«Μια βόλτα σε Μουσείο», Υπεύθυνη: κ. Αγγελική Τζανετέα, Μουσειολόγος, MSc.
Ως προέκταση του προηγούμενου εργαστηρίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο οποιουδήποτε Μουσείου. Τί είναι ένα Μουσείο; Πόσα είδη Μουσείου υπάρχουν; Πώς επισκεπτόμαστε ένα Μουσείο, ώστε να αποκομίσουμε το μεγαλύτερο όφελος από την επίσκεψή μας; Αφού απαντήσουν στις παραπάνω ερωτήσεις οι μαθητές θα επισκεφθούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να εφαρμόσουν τα όσα έμαθαν στην πράξη. Ταυτόχρονα, θα έρθουν σε επαφή με τα σπάνια και εξαιρετικής σπουδαιότητας εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 10:00 – 12:00
«Λόγια με… “νόημα”» , Υπεύθυνη: κ. Άννα Κατζούρη, Καθηγήτρια Αγγλικών – Κάτοχος επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Είναι σημαντικό για κάθε ανθρώπινη κοινωνία να μεριμνά και να φροντίζει για όλα τα μέλη της. Είναι εξίσου σημαντικό για κάθε άνθρωπο να αποκτήσει από την παιδική κιόλας ηλικία τις αρετές της εν-συναίσθησης και του σεβασμού προς κάθε συνάνθρωπο του, αξίες που απορρέουν από την θυσιαστική αγάπη, που μας δίδαξε ο Χριστός. Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον τρόπο επικοινωνίας των κωφών, δηλαδή τη νοηματική γλώσσα! Μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα μάθουν λέξεις, προτάσεις και σύντομες προσευχές στη νοηματική γλώσσα. Μια γλώσσα όπου τα λόγια μεταμορφώνονται σε νοήματα!

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 10:00 – 12:00
«Τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα μέσα στο χρόνο», Υπεύθυνη: κ. Αργυρώ Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικός.
Λίγο πριν τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, το Πάσχα, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας, που αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τον καθένα μας. Πώς γιόρταζαν οι Έλληνες το Πάσχα παλιότερα και τί έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα; Τι συμβολίζουν και τί μηνύματα στέλνουν στον σύγχρονο κόσμο οι λαϊκές συνήθειες του τόπου μας, που μπολιάστηκαν με την Χριστιανική Πίστη μας και τα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού μας; Φτιάχνοντας το δικό τους εθιμικό καλαθάκι οι μαθητές θα γνωρίσουν τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα μέσα στο χρόνο! 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 10:00 – 12:00
«Όταν ο άνθρωπος αγκαλιάζει το φυσικό περιβάλλον», Υπεύθυνη: κ. Ελβίνα Λάτση, Θεολόγος.
Τί σημαίνει φυσικό περιβάλλον; Γιατί ο Θεός δημιούργησε το φυσικό περιβάλλον; Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με αυτό; Χρειάζεται προστασία; Κι αν ναι πως μπορούμε να το προστατέψουμε, με απλές καθημερινές πράξεις; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Οι μαθητές θα μελετήσουν τη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης για τη δημιουργία του κόσμου και θα κατανοήσουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα δώρα του Θεού, τη φύση και τα ζώα!

Για το εργαστήριο με τίτλο «Τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα μέσα στο χρόνο», με υπεύθυνη την κα. Αργυρώ Μαστρογιάννη, Εκπαιδευτικό, στις 08 Απριλίου 2023, οι εγγραφές πραγματοποιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο:

bit.ly/immspartis0804

 



Ωράριο λειτουργίας

ΔΕΥ – ΤΡΙ – ΤΕΤ – ΠΕΜ – ΠΑΡ

8.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ & ΑΡΓΙΕΣ

Κλειστά