Γεωργιτσογιάννη Ευαγγελία

Γεωργιτσογιάννη Ευαγγελία

Αποσπάσματα

Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία Ν. ΠΑΝΑΓΗΣ Α. ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ: Η ζωή και το έργο του .- Αθήνα: Νέα Σύνορα-Λιβάνης, 2000 PanaghsXarokopos01

Το οικονομικά αδύναμο νεοελληνικό κράτος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ευεργέτες, οι οποίοι διέθεσαν περιουσιακά τους στοιχεία για τη δημιουργία απαραίτητων έργων υποδομής. Δυστυχώς, όμως, πολλοί από αυτούς τους ευεργέτες παραμένουν ελάχιστα γνωστοί στο ευρύτερο κοινό, αν και έχουν προσφέρει πλήθος σπουδαίων υπηρεσιών και έργων στην πατρίδα. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Παναγής Χαροκόπος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου υπήρξε η ανάληψη πρωτοβουλίας συγγραφής της παρούσας βιογραφίας του Παναγή Χαροκόπου, ενός ανθρώπου με πλούσια κοινωνική προσφορά, του οποίου το όραμα συνεχίζουμε σήμερα, προσαρμοσμένο βεβαίως στα δεδομένα της εποχής μας.

Καθηγητής Γεώργος Καραμπατζός

Πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Παναγής Χαροκόπος. Ένα όνομα γνωστό. Μια ομώνυμη συνοικία που τραγούδησε ο λαϊκός βάρδος. Ένα έργο ζωής, όμως, άγνωστο.

Ο Παναγής Χαροκόπος (Κεφαλλονιά 1835-Αθήνα 1911) μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στη Ρουμανία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία από το εμπόριο σιτηρών και την καλλιέργεια μεγάλων κτημάτων τα οποία ενοικίαζε. Το 1899 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τα τσιφλίκια του στη Θεσσαλία και με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Στα τέλη της ζωής του αναμείχθηκε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου το 1910.

Συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Δραστηριοποιήθηκε, επίσης, για την ανάπτυξη της βιοτεχνίας/βιομηχανίας στην Ελλάδα και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του χρηματιστικού-τραπεζικού κλάδου της χώρας κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Ανέπτυξε δε πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα, ευεργετώντας τόσο τη Ελλάδα όσο και τη Ρουμανία. Το σπουδαιότερο δημιούργημά του υπήρξε η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων στην Καλλιθέα, πρόδρομος του σημερινού Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία Ν. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΝΙΩΤΗΣ: Μία σημαντική πολιτισμική παρουσία στις αρχές του εικοστού αιώνα .- Αθήναι: AnatypoLeonidasArniotis03Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών, 2002. (Ανάτυπο)

Ο Λεωνίδας Χρήστου Αρνιώτης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1862 –η εφημερίδα Πατρίς (Βουκουρεστίου), τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, «Σπαρτιάτην την πατρίδα και τον χαρακτήρα». Προερχόταν από φτωχή οικογένεια είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, το Μιχάλη, διακεκριμένο βιβλιοδέτη στην Αθήνα και μία αδελφή, τη Δημητρούλα. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο, σύμφωνα με το περιοδικό Σπαρτιατικόν Ημερολόγιον, όπου αναφέρεται ότι «πρώτος εκ των ενόντων κατήρτισε τον πρώτον εν Σπάρτη θίασον και ίδρυσε το πρώτον θέατρον εν Σπάρτη και … ηλέκτριζε τους νέους προς καταρτισμόν θιάσου ερασιτεχνών παραστήσας με τούτους την Μαρία Δοξαπατρή.

Η φήμη του Αρνιώτη ήταν τόσο μεγάλη που η αθηναϊκή εφημερίδα το Άστυ του 1893, αναφέρει ότι «κατέλαβεν ήδη πρωτεύουσαν θέσιν μεταξύ των εν Ευρώπη ιπποδαμαστών» εκτελώντας «τολμηρότατα γυμνάσια» πάνω σε άλογα, οι δε εφημερίδες του Παρισιού, όπου ζούσε την εποχή αυτή, τον αποκαλούσαν «πτερωτό ιππέα».

 

 

 


Γεωργιτσογιάννη, Ευαγγελία Ν. Ο ΕΚ ΣΤΕΜΝΙΤΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΔΡΗΣ (1879-1963) .- Αθήναι: Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, 2001-2002. (Ανάτυπο)

Ο Αθανάσιος Κανδρής γεννήθηκε το 1879 στη Στεμνίτσα Γορτυνίας. Ήταν γόνος διακεκριμένης οικογένειας του τόπου. Ο προπάππος του Νικολάκης Κανδρής, εύπορος γεωργοκτηνοτρόφος, πρόκριτος της Στεμνίτσας ςπί Τουρκοκρατίας, έλαβε μέρος μαζί με τους τέσσερεις γιους του στην Επανάσταση του 1821, όλοι τιμήθηκαν από την Πολιτεία για τον ηρωϊσμό τους.

Το 1898 ο Αθανάσιος Κανδρής γράφτηκε στο «Σχολείο των Καλών Τεχνών» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, (με αύξοντα αριθμ. Μητρώου 131), όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της ¨Σχολής της Γραφικής» και αποφοίτησε το 1907.

Το έργο του περιλαμβάνει λίγα δείγματα κοσμικής ζωγραφικής και πολλές αγιογραφίες (τοιχογραφήσεις ναών και φορητές εικόνες).




Ωράριο λειτουργίας

ΔΕΥ – ΤΡΙ – ΤΕΤ – ΠΕΜ – ΠΑΡ

8.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ & ΑΡΓΙΕΣ

Κλειστά