Κινήτη Μονάδα – Βιβλιοαυτοκίνητο

Η Κινητή Βιβλιοθήκη της Βιβλιοθήκης Σπάρτης εξυπηρετεί το κοινό της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε άλλη «σταθερή» βιβλιοθήκη και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.
Η λειτουργία της ακολουθεί τα οριζόμενα στην παράγραφο 8.2 του Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοσίων Βιβλιοθηκών. Το πρόγραμμα κίνησης, η συχνότητα των επισκέψεων οι όροι δανεισμού καθορίζονται με τον Εσωτερικό Οδηγό Λειτουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.
Τα δρομολόγια εγκρίνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους με σχετική απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.
Επιδιώκεται κατ’αρχήν η εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων οι οποίες δεν διαθέτουν Σχολική Βιβλιοθήκη και δεν έχουν πρόσβαση σε άλλη Βιβλιοθήκη.
Εφ΄όσον υπάρχουν αιτήματα από πολιτιστικούς ή άλλους φορείς δημιουργούνται και λειτουργούν μικρά δανειστικά κέντρα στους χώρους των φορέων αυτών. Σε κάθε περίπτωση σχολικής μονάδας ή άλλου φορέα ορίζεται ένα υπεύθυνος για την παραλαβή και την παράδοση των βιβλίων στον υπεύθυνο της κινητής μονάδας, ο οποίος αναλαμβάνει να διακινήσει το υλικό στους μαθητές της τάξης ή του σχολείου και να τηρήσει σχετικούς πίνακες δανεισμού.
Εκτός από το έντυπο υλικό, η κινητή Βιβλιοθήκη προσφέρει και υπηρεσίες Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης μέσω φορητών υπολογιστών, υλοποίηση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δράσεων.


Η διαδικασία κίνησης της κινητής Βιβλιοθήκης ακολουθεί τις διατάξεις που αφορούν στην κίνηση των αυτοκινήτων του Δημοσίου και ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης είναι υπεύθυνος για την έκδοση των Εντολών Κίνησης και των Διαταγών Πορείας.
Οι δαπάνες επισκευής, συντήρησης και κίνησης του βιβλιοαυτοκινήτου καλύπτονται από  χρηματοδότηση του ΠΔΕ, ενώ η προμήθεια των βιβλίων βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό ή το έργο του ΠΔΕ που αφορά τις δαπάνες προμήθειας βιβλίων, εξοπλισμού κλπ.
Η κινητή μονάδα της Βιβλιοθήκης Σπάρτης δεν λειτουργεί από το 2019 λόγω της έλλειψης προσωπικού και ειδικότερα υπαλλήλου ειδικότητας ΔΕ Οδηγών.

 

 

Ωράριο λειτουργίας

ΔΕΥ – ΤΡΙ – ΤΕΤ – ΠΕΜ – ΠΑΡ

8.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ & ΑΡΓΙΕΣ

Κλειστά